Video

Please Click Like

Resepi nasi putih Iran (sedap, peroi, simple, Minyak Zaitun)

0 comments

Harini nak kongsi resepi nasi putih masak cara orang iran. Kalau masak nasi putih sy mesti masak cara iran sebab nasi putih akan jadi peroi, TAK melekat, sedap dan lebih khasiat! mesti cuba! 

 http://www.myresipi.com/picture/image/10625/large/nasi_iran.jpg?1325677446

Bahan-bahan ( Satu periuk (rice cooker) )

  • Beras biasa saja tak perlu beli basmathi, beras yang hari2 anda masak tu. Ikut suka anda nak berapa pot. :)
  • Minyak zaitun (olive oil) ataupun boleh guna Butter - sy lebih suka guna olive oil
  • Safron - Optional je tak payah letak pun takpe
  • Air





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)

Cara-cara

  1. PENTING IKUT BETUL2 :) :-
  2. Basuhkan beras sampai bersih pastu masukkan air, masak macam biasa
  3. Bila beras dah menggelegak berbuih2, kira2 dan separuh masak, ANGKAT DAN TOSKAN nasi dan BASUH dibawah air yang mengalir sehingga semua kanji2 beras tiada.
  4. Penting! jangan basuh nasi separuh masak tu kasar2 nanti pecah tak sedap, guna sudu dan buat secara perlahan2 lemah lembut gitu. :P
  5. Lepas dah basuh sampai anda rasa kanji dah takde, masukkan balik nasi separuh masak tu kedalam rice cooker anda. *** PENTING !Tak perlu tambah air lagi sebab nasi yang kita cuci dan toskan tu separuh masak maknanya dah hampir2 masak bukan masih beras lagi tau. Selagi nasi tu kelihatan macam beras dan keras jangan toskan dan cuci lagi. Sebab tu lepas dah cuci dan masuk dlm rice cooker kita kena buat lubang2 kat nasi tu supaya dia masak all over dan jadi empuk.** 
  6. Kemudian, masukkan sedikit olive oil ataupun masukkan butter kedalam nasi tadi dan gaul. Anggaran 1 pot beras 1 sudu besar olive oil.
  7. Gaul sebati nasi tadi dengan olive oil secara merata, kemudian guna bontot sudu ataupun pencedok nasi anda tu buat lubang2 dekat nasi tu. Cucuk2 nasi anda supaya ada lubang untuk stim2 panas memasak nasi anda dengan menyeluruh
  8. Penting! Tutup penutup periuk rice cooker anda dengan kain bersih, supaya air daripada stim nasi tu tak menitik dalam nasi. Masak sehingga nasi benar2 masak. Siap!
  9. Hasilnya bila dah siap, nasi anda TAK melekat, peroi dan gebu! sedap sangat bila makan dengan lauk pauk. Olive oil sangat baik untuk kesihatan boleh google untk tgk kebaikan dia jadi mmg nasi putih yg lebih berkhasiat sbb tu lebih baik guna olive oil dari butter. SELAMAT MENCUBA! :)

Resepi nasi putih cara Iran (sedap, peroi, simple, Minyak Zaitun)

1 comments

Harini nak kongsi resepi nasi putih masak cara orang iran. Kalau masak nasi putih sy mesti masak cara iran sebab nasi putih akan jadi peroi, TAK melekat, sedap dan lebih khasiat! mesti cuba! 

 http://www.myresipi.com/picture/image/10625/large/nasi_iran.jpg?1325677446

Bahan-bahan ( Satu periuk (rice cooker) )

  • Beras biasa saja tak perlu beli basmathi, beras yang hari2 anda masak tu. Ikut suka anda nak berapa pot. :)
  • Minyak zaitun (olive oil) ataupun boleh guna Butter - sy lebih suka guna olive oil
  • Safron - Optional je tak payah letak pun takpe
  • Air





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)

Cara-cara

  1. PENTING IKUT BETUL2 :) :-
  2. Basuhkan beras sampai bersih pastu masukkan air, masak macam biasa
  3. Bila beras dah menggelegak berbuih2, kira2 dan separuh masak, ANGKAT DAN TOSKAN nasi dan BASUH dibawah air yang mengalir sehingga semua kanji2 beras tiada.
  4. Penting! jangan basuh nasi separuh masak tu kasar2 nanti pecah tak sedap, guna sudu dan buat secara perlahan2 lemah lembut gitu. :P
  5. Lepas dah basuh sampai anda rasa kanji dah takde, masukkan balik nasi separuh masak tu kedalam rice cooker anda. *** PENTING !Tak perlu tambah air lagi sebab nasi yang kita cuci dan toskan tu separuh masak maknanya dah hampir2 masak bukan masih beras lagi tau. Selagi nasi tu kelihatan macam beras dan keras jangan toskan dan cuci lagi. Sebab tu lepas dah cuci dan masuk dlm rice cooker kita kena buat lubang2 kat nasi tu supaya dia masak all over dan jadi empuk.** 
  6. Kemudian, masukkan sedikit olive oil ataupun masukkan butter kedalam nasi tadi dan gaul. Anggaran 1 pot beras 1 sudu besar olive oil.
  7. Gaul sebati nasi tadi dengan olive oil secara merata, kemudian guna bontot sudu ataupun pencedok nasi anda tu buat lubang2 dekat nasi tu. Cucuk2 nasi anda supaya ada lubang untuk stim2 panas memasak nasi anda dengan menyeluruh
  8. Penting! Tutup penutup periuk rice cooker anda dengan kain bersih, supaya air daripada stim nasi tu tak menitik dalam nasi. Masak sehingga nasi benar2 masak. Siap!
  9. Hasilnya bila dah siap, nasi anda TAK melekat, peroi dan gebu! sedap sangat bila makan dengan lauk pauk. Olive oil sangat baik untuk kesihatan boleh google untk tgk kebaikan dia jadi mmg nasi putih yg lebih berkhasiat sbb tu lebih baik guna olive oil dari butter. SELAMAT MENCUBA! :)

ReSePi : Lasagna Minyak Zaitun

0 comments

ReSePi : Lasagna

Entry ni penuh dgn gmbr sbb aku tunjuk step by step cara masak lasagna.. bkn apa, saje nak memudahkan org yg baru pestaim nak buat lasagna..

Mekasih pd Pieza sbb share resepi dan ada sket2 la yg aku ubahsuai.. hehe.. apapun buat sape2 penggemar lasagna korang boleh la try ini resepi..

Pieza hanya bg aku bhn2 nak buat aje aritu.. tp cara memasak dia tak bg pun.. dush dush dush.. sib baik aku dah prnh buat lasagna sblm ni.. hehe

Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna..

Aku beli brand ni.. kat giant ada.. tak abis2 dgn giant aku ni.. hehehe.. aku celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..


Bahan2 utk buat inti daging :

1. sos prego .. tak ingat lak size botol ni.. tp yg 14oz punya..


2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu


3. Daging cincang 400 gram.. kalau takde, korang guna daging kisar ramly pun boleh.. tp daging cincang ni lg sedap..


4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano

5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu


6. Keju mozarella


7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..


8. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe

9. Garam secukup rasa


Bahan2 utk Sos Putih :

1. 2 sudu besar butter


2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale


3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh


4. 2 sudu besar tepung gandum

5. garam secukup rasa


Cara Membuat inti Daging :


Masukkan 4 sudu besar minyak .. aku guna minyak zaitun





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp
Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau.. bkn naik hantu ye..


Masukkan pula daging cincang..


Gaulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..


Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..


Gaul sebati sampai jd mcm ni..


Masukkan garam secukup rasa..


Masukkan serbuk oregano..


Masukkan pulak cendawan butang..


Masukkan sesudu besar sos cili..


Tabur serbuk black pepper


Siappp..!!


Meh buat Sos Putih pulak :
Cairkan butter..


Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..


Masukkan susu full krim..


Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..


Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit


Siappp.. sila tutup api..

* Nota : aku buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih


Cara Melapis Lasagna :

Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..


Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..


Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..


Taburkan cheese parmesan dan mozarella


Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..


Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..


Masukkan dlm oven..

Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..


Hasil slps di bakar..


Slps di potong.. tgk le limpahan sos putih yg digabungkan dgn cheese.. meleleh2..


Jemput makannn.. yummy...

* http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp

Lasagna Minyak Zaitun

0 comments

Entry ni penuh dgn gmbr sbb aku tunjuk step by step cara masak lasagna.. bkn apa, saje nak memudahkan org yg baru pestaim nak buat lasagna..

Mekasih pd Pieza sbb share resepi dan ada sket2 la yg aku ubahsuai.. hehe.. apapun buat sape2 penggemar lasagna korang boleh la try ini resepi..

Pieza hanya bg aku bhn2 nak buat aje aritu.. tp cara memasak dia tak bg pun.. dush dush dush.. sib baik aku dah prnh buat lasagna sblm ni.. hehe

Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna..

Aku beli brand ni.. kat giant ada.. tak abis2 dgn giant aku ni.. hehehe.. aku celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..


Bahan2 utk buat inti daging :

1. sos prego .. tak ingat lak size botol ni.. tp yg 14oz punya..


2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu


3. Daging cincang 400 gram.. kalau takde, korang guna daging kisar ramly pun boleh.. tp daging cincang ni lg sedap..


4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano

5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu


6. Keju mozarella


7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..


8. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe

9. Garam secukup rasa


Bahan2 utk Sos Putih :

1. 2 sudu besar butter


2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale


3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh


4. 2 sudu besar tepung gandum

5. garam secukup rasa


Cara Membuat inti Daging :


Masukkan 4 sudu besar minyak .. aku guna minyak zaitun





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp
Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau.. bkn naik hantu ye..


Masukkan pula daging cincang..


Gaulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..


Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..


Gaul sebati sampai jd mcm ni..


Masukkan garam secukup rasa..


Masukkan serbuk oregano..


Masukkan pulak cendawan butang..


Masukkan sesudu besar sos cili..


Tabur serbuk black pepper


Siappp..!!


Meh buat Sos Putih pulak :
Cairkan butter..


Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..


Masukkan susu full krim..


Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..


Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit


Siappp.. sila tutup api..

* Nota : aku buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih


Cara Melapis Lasagna :

Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..


Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..


Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..


Taburkan cheese parmesan dan mozarella


Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..


Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..


Masukkan dlm oven..

Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..


Hasil slps di bakar..


Slps di potong.. tgk le limpahan sos putih yg digabungkan dgn cheese.. meleleh2..


Jemput makannn.. yummy...

* http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp