
Bahan-bahan
- 3 ketul dada ayam
- 4 cawan santan pekat
- 1 keping asam keping
- sedikit bancuhan tepung jagung( untuk segera pekatkan kuah-tapi lebih sedap kuah pekat sendiri tanpa bantuan tepung jagung)
- Garam secukupnya
- Sedikit gula( kuah ni manis sedikit aje)
- 2 inci halia
- 4 batang serai-dihiris halus baru dikisar.(kalau dititik pun boleh)
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih.
- 3 ulas bawang putih-dititik
- 1 inci halia- dihiris2
- Sedikit garam
- 1 keping asam keping.
- Air secukupnya.

- Ayam direbus separuh masak dengan bahan2 rebusan dan toskan
- Dalam kuali, masak santan, bahan kisar dan asam keping sehingga mendidih.
- Sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul-ketul.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau sehingga kuah pekat. ( Untuk cepat memekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan jagung.)
- Apabila sudah cantik kuahnya( berkilat sikit) angkat dan ketepikan.
- Ayam yang direbus separuh masak dibakar dengan api yang sederhana.
- Balik2kan ayam dan lumur ayam dengan kuah percik tadi sehingga ayam masak dan mesra dengan kuah tadi.
- Apabila menghidang, tuangkan sebahagian kuah ke atas ayam bakar tadi. Siap untuk dimakan.
No Response to "Resepi Ayam Percik Kelantan Sedappp!"
Post a Comment