Resepi Ayam Percik Kelantan Sedappp!

0 comments


arini wat ayam percik kelantan..pestaim buat! sebelum nih penah makan masa bbQ aritu..sedap pulak adik2 tuh buat! terus jatuh chenta! godeh2 dapur kak.jie jie. Jumpa jugak akhirnya resepinya.. leh tgk gak kat dapur kak.madihaA. tapi style bakar dulu. aku nyer rebus separuh msk dulu then baru bakar. Jimat karen nak membako.. hihihi... timakasih kak.jie jie dan jugak k.madihaA. cnp dari blogspot kak.jie jie. utk kuah aku tak buh tpg jagung.bior pekat sendrik. tp kalernyer kok agak gelap!

Bahan-bahan
  • 3 ketul dada ayam
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 keping asam keping
  • sedikit bancuhan tepung jagung( untuk segera pekatkan kuah-tapi lebih sedap kuah pekat sendiri tanpa bantuan tepung jagung)
  • Garam secukupnya
  • Sedikit gula( kuah ni manis sedikit aje)
Bahan dikisar
  • 2 inci halia
  • 4 batang serai-dihiris halus baru dikisar.(kalau dititik pun boleh)
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih.
Bahan untuk rebusan ayam
  • 3 ulas bawang putih-dititik
  • 1 inci halia- dihiris2
  • Sedikit garam
  • 1 keping asam keping.
  • Air secukupnya.
Cara-cara
  • Ayam direbus separuh masak dengan bahan2 rebusan dan toskan
  • Dalam kuali, masak santan, bahan kisar dan asam keping sehingga mendidih.
  • Sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul-ketul.
  • Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau sehingga kuah pekat. ( Untuk cepat memekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan jagung.)
  • Apabila sudah cantik kuahnya( berkilat sikit) angkat dan ketepikan.
Cara Bakar
  • Ayam yang direbus separuh masak dibakar dengan api yang sederhana.
  • Balik2kan ayam dan lumur ayam dengan kuah percik tadi sehingga ayam masak dan mesra dengan kuah tadi.
  • Apabila menghidang, tuangkan sebahagian kuah ke atas ayam bakar tadi. Siap untuk dimakan.
If you like this post, please share it!
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

No Response to "Resepi Ayam Percik Kelantan Sedappp!"

Post a Comment