Acar Buah-Buahan Maklang

0 comments

acar-buah.jpg

Bahan-bahannya
  • 4 biji limau nipis/kasturi jeruk
  • 10 biji belimbing buluh jeruk
  • 20 biji cermai jeruk
  • 5 biji mangga muda jeruk
  • 1 cawan kismis
  • 5 biji buah pala jeruk
  • 1 mangkuk kecil halia jeruk
  • 10 biji prune
  • 250gm buah asam boi – warna merah
  • 5 biji buah bidara jeruk
  • 20 biji bawang merah, biar sebiji-sebiji
  • 5 biji bawang putih, biar sebiji-sebiji
  • sedikit bijan goreng
  • 1/2 botol kecil cuka putih
  • 2 1/2 cawan gula
  • 1 1/2 cawan cili kering yang telah siap dikisar
  • 2 sudu serbuk ketumbar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu serbuk jintan putih
  • sedikit bijan goreng
  • 5 biji bawang merah dihiris
  • 3 biji bawang putih, dihiris
  • 1 cawan minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya

  • Panaskan minyak, tumiskan bawang hiris hingga wangi. kemudian masukkan cili kisar. Bila cili garing, masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih.

  • Bila telah wangi, masukkan gula dan cuka. bila gula telah larut dan pekat, masukkan buah-buahan serta bawang. Masaklah hingga pekat dan agak kering.
  • Akhir sekali, masukkan bijan goreng. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
ps : Acar tahan disimpan selama dua minggu.
Selamat mencuba.
*psittacula.wordpress.com
If you like this post, please share it!
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

No Response to "Acar Buah-Buahan Maklang"

Post a Comment